Taková normální nefunkční rodina

Chtěli jen zachránit Spiral City. Skončilo to ale obětí jednoho z nich a přemístění zbytku za pomocí tajemné palice kdo ví kam. A stejně jako tehdy před deseti lety, ani dnes neví co se stalo, kde přesně jsou (jsou ještě vůbec ve stejném vesmíru?), proč nemohou opustit hranice katastru a jestli vůbec mají šance se dostat zpátky domů. Takže se navenek tváří jako rodina a stále se snaží nějak si zvyknout. Jenže na některé věci si ani po deseti letech jednoduše nezvyknete.


Přesně tohle pro šestici hrdinů ze Spiral City připravil jejich duchovní otec Jeff Lemire. Nic vám to jméno neříká? Nevadí, seznámíte se. Tento kanadský kreslíř a scénárista vyrostl ve farmářské oblasti Essex Country v Ontariu, což znatelně ovlivnilo jeho i jeho tvorbu. Osamělé farmy, široko daleko nic jiného než rovná silnice... neříká vám to něco? První nápady na napsání Černé palice měl už v roce 2007, ale ještě nějakou dobu trvalo, než přišel její čas. Mezitím Lemire pracoval na jiných svých komiksech, jako třeba Essex Country, Lost Dogs nebo Sweet Tooth, a taky psal pro DC comics a Marvel. Naštěstí Černá palice nakonec skutečně vyšla, i když o necelých deset let později.

Spíše než na nějaký závratný akční děj, je Černá palice: Tajemství počátků zaměřeno na všední život šestice hrdinů po deseti letech společného soužití na farmě a také na bližší seznámení s nimi. Takže namísto zachraňování města a jeho obyvatel se snaží získat jinou superschopnost - vést obyčejný venkovský život. Jejich farma kousek od města jim poskytuje dostatek soukromí, ale zároveň znamená i odloučení od společnosti a spolehnutí se výhradně jeden na druhého. Kdo by se z toho ale nezbláznil. Je zde marťanský válečník Barbufoun, interdimenzionální korzár plukovník Bizár a jeho pomocnice Robotela, čarodějnice madam Vážka, Zlatuška Zlatonoška a silák Valda Darda, který se tohle uskupení snaží za každou cenu udržet pohromadě. Rozhodně to nemá snadné, čeká je desáté výročí. A deset let, bez možnosti odjet za hranice katastru je hodně dlouhá doba a tak není divu, že si všichni parádně lezou na nervy. Ostatně jako každá normální nefukční rodina.

Každému z nich (kromě Robotely) je věnována jedna kapitola, v rámci které běží jak hlavní děj, tak příběh daného jedince. Veškeré radosti, starosti, vzájemné vztahy... I vztahy s lidmi "zvenku". Chtě nechtě se časem s někým seznámí. A uvědomí si, že i když tam nepatří, nechtějí žít sami. Což spolu s ochranou jejich domova není snadné a zvýšená pozornost obyvatel města by pro ně byla nežádoucí. Ovšem i tam mají své nepřátele, v mnohém otravné stejně jako superpadouchy ze Spiral City. Obyčejného maloměstského balíka prostě nechcete naštvat. Navíc, když je to místní šerif. Jenže ne každý z téhle party se s novou realitou dokázal smířit a žít v ní svoji roli. Projevy téhle neustálé nespokojenosti komplikují život zbytku, ale tím jen umocňují vlastní neštěstí. Paralelně běží ještě linka ze Spiral City, které na ně nezapomnělo. Minimálně dcera Černé palice ne. A nepřestala po nich pátrat. 


Každá kapitola je navíc uvozena dvěma obálkami, jednou ve stylu komiksu a druhou lazenou v retro duchu jako klasicky superhrdinskou. A jsou naprosto parádní. Stejně tak střípky "starých dobrých časů" ve Spiral City, ze kterých na vás zlehka dýchne atmosféra té nefalšované zlaté éry. Každý hrdina se v rámci tohohle svého originu musí vypořád s nějakým superpadouchem a je jen škoda, že se tihle padouši nedostali více prostoru. Jak Cthu-lois, tak doktor Sherlock Frankenstein by to určitě rozjeli ve velkém!

Sice se nedozvíme prakticky nic podstatného, jsou tu přeci jen vodítka lákající k další četbě. Záhada toho kde a proč tam jsou, jejich vlastní tajemství a také sám Černá palice. V Tajemství počátků je o něm jen pár zmínek a přeci je jasné, že sehrál důležitou roli pro situaci v níž se šestice hrdinů nachází. Při čtení mi bylo až líto, že nemám tolik načtený klasický superhrdinský komiks a tím pádem nepostřehnu nebo si nevychutnám různé odkazy a narážky. Na druhou stranu nemám pocit, že by mi to nějak výrazně překáželo k tomu, abych si i tak čtení užila. Černá palice mě nadchla a rozhodně se těším na další díl!

Černá palice: Tajemství počátků (Black Hammer: Secret Origins)/ napsal Jeff Lemire/ nakreslil Dean Ormston/ přeložila Alexandra Niklíčková/ vázaná s přebalem/ vydalo nakladatelství Comics Centrum v roce 2017/ 192 stran.

Žádné komentáře:

Okomentovat